ONDERNEMERSVERENIGING GAASTMEER

Visserijbedrijf Andries van Netten

Visserijbedrijf Andries van Netten

J.J. Hofstrjitte 4  Gaastmeer
T: 0515 469 934
E: tineke-andries@zonnet.nl

‘Van vader op zoon: visser met hart en ziel’

Ik zette mijn eerste fuik toen ik zes jaar was. Dat ik visser zou worden, stond voor mij op jonge leeftijd al vast. Ik kom uit een oude vissersfamilie. Ik viste jaren samen met mijn vader. Toen die 65 werd, nam ik het bedrijf helemaal van hem over.

Visgebied
Het visgebied ligt in het Friese Merengebied rondom Gaastmeer; de Fluessen, het Heegermeer, waar ik de meeste paling vang, en de kleinere meren en poelen bij Sneek. De hoofdmoot van de vangst bestaat uit paling. Snoekbaars en wolhandkrab is voor mij een aanvulling.

De spanning van een goede vangst
Het is ieder jaar spannend wat het weer gaat doen. In een lang en koud voorjaar wil de paling niet echt groeien en komt de visserij later op gang. 
Maar zodra de zon goed begint door te komen, het schrale weer eraf is en de temperatuur stijgt, beginnen de kleinste vissen in 
het water snel te groeien. En dat is precies het voedsel dat de paling nodig heeft om te groeien. Dan komt ook de tijd dat de vangst beter wordt en ik meer op ‘t water te vinden ben.

Duurzaam aalbeheer
Ik mag het hele jaar vissen, als ik me maar aan zijn quotum houd. Dat is een groot voordeel. Ik hoef nu niet in korte tijd veel vis te vangen maar kan de vangst spreiden. Paling die in het voorjaar nog te droog of te mager is, gaat terug het water in. Later 
als hij groot en vet genoeg is, vis 
ik hem wel weer eens op. Zo draag ik als beroepsvisser bij aan een duurzame 
en verantwoorde palingstand.

Naar de visafslag
Als het even kan, ga ik iedere week naar de visafslag in Urk. Daar verhandel ik de vangst: paling, snoekbaars en wolhandkrab. Regelmatig lever ik aan restaurants in de buurt (o.a. d’Ald Herberch Gaastmeer) en bijna wekelijks verkopen Tineke en ik vis aan huis.

Nevenactiviteiten
Ik ben visser in hart en nieren. Ik ben een groot voorstander van duurzaam aalbeheer en van het quotum. Al vind ik dat het laatste wel iets hoger mag zijn. Want voor het runnen van een rendabel 
bedrijf heb ik, naast de visvangst, 
extra activiteiten nodig. Regelmatig verzamel ik monitorgegevens op het water voor organisaties die onderzoek doen naar de stand van verschillende vissoorten.

De toekomst van mijn bedrijf en de binnenvisserij in Friesland zie ik optimistisch in. 
De ervaring heeft inmiddels geleerd: ‘met vissen wordt het altijd weer licht!